Bekijk >7000 positieve reviews

Vandaag besteld – Morgen geplaatst!

Advies nodig?   085 - 401 9418

Vervolging NAM voor lozen gasafval Groningen

NAM staat voor Nederlandse Aardolie Maatschappij. Zij worden verdacht van “het injecteren van afvalstromen, afkomstig uit aardgaswinning, in de diepe ondergrond zonder vergunning in Groningen”. De verdenking komt van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM heeft bekend gemaakt dat ze geen aanwijzingen hebben gevonden dat het lozen van afval op deze manier mens en milieu kan schaden. Er zijn in dit gebied veel aardbevingen, maar er is geen bewijs gevonden dat het risico hierdoor wordt vergroot. Toch gaat Justitie de NAM vervolgen. 

Het afval wat afkomstig is van de aardgaswinning in de Noordzee zou verwerkt en geïnjecteerd worden in lege gasvelden in Groningen. Er is een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd en het OM denkt dat de NAM de regels niet naleeft voor het afvoeren van afval. Het gevolg is dat het bedrijf dan handelt in strijd met de verleende vergunningen. 

Er is een video waaruit blijkt dat het OM de NAM verdenkt van “een aantal milieudelicten”. Zo zou bijvoorbeeld het afvalwater uit de gaswinning af worden gevoerd als ‘gewoon afvalwater’. Dit mag niet want het water zou kwik bevatten en het is een afvalstroom van aardgasraffinage. 

Het streven van het OM is dat zij de zaak in 2023 voor kunnen leggen aan de rechter. Voor nu wil dat zeggen dat de NAM moet stoppen met het lozen van het afval. Ze hebben nu nog een vergunning om dat te mogen doen, maar deze vervalt op 1 januari (2023). De NAM heeft bekend gemaakt dat zij opnieuw willen beginnen met het lozen van afvalwater in de bodem van Twente.

Vraag een ophaling aan

We vragen je om een foto te uploaden van je volle container, voor we de ophaling inplannen. Het is daarom makkelijker om dit formulier via je smartphone in te vullen, dan kun je direct de foto maken en uploaden.